ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Αντιδράσεις για την καντίνα στο κτίριο-μνημείο- σταθμό ΗΣΑΠ, στον Πειραιά.

 


Πύρινες αντιδράσεις για την καντίνα που «φύτρωσε» στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά (Photos)
Φωτογραφία: Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ

Πύρινες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ύπαρξη μίας… καντίνας μέσα στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Πρόκειται για μία καντίνα, που έκανε την εμφάνισή της ακριβώς δίπλα στα ακυρωτικά μηχανήματα, προκαλώντας έκπληξη στους επιβάτες αλλά και την αντίδραση των εργαζομένων με το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ να εκδίδει σχετική ανακοίνωση μαζί με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πουλάει τρόφιμα σε χώρους που υποτίθεται πως απαγορεύεται.

Χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση για τοποθέτηση καντίνας σε αυτό το σημείο, επισημαίνουν: «Σύμφωνα με το ΦΕΚ 163 Τεύχος ΑΑΠ /02.08.2018 αποφασίζεται: «Το χαρακτηρισμό ως μνημείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1γ του ν. 3028/2002, του «Μεγάρου ΗΣΑΠ», … και του αψιδωτού θόλου που στεγάζει τις αποβάθρες των συρμών του Σταθμού … ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), διότι διαθέτουν ιδιαίτερα αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική και μορφολογική άποψη, εκφράζοντας την προσπάθεια προσαρμογής των ευρωπαϊκών προτύπων σιδηροδρομικών σταθμών στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου».

Φωτογραφία: Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ

 

Προσθέτουν επίσης: «Μας εξέπληξε δυσάρεστα εν μέσω καλοκαιριού η είδηση ότι ιδιώτης ενοικίασε ένα μέρος της αποβάθρας με σκοπό να εγκαταστήσει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καντίνα). Η εταιρεία ΣΤΑΣΥ φέρει βαρύτατες ευθύνες. Ξεπουλάει ένα μνημείο το οποίο της ανήκει εισπράττοντας περίπου 400€ (;) τον μήνα. Σε αυτό όμως το θέμα θα επανέλθουμε. Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας εξώδικα την 10-8-2022 και με υπόμνημα την 18-10-2022 καθώς οποιαδήποτε προσθήκη στο μνημείο εμπίπτει στις διατάξεις του αρ. 10 του Ν. 3028/2002 οι οποίες συνιστούν επί της ουσίας διατάξεις ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΩΝ ΝΕΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ κ.λ.π χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και προκειμένου να αποφευχθεί ΑΜΕΣΗ η ΕΜΜΕΣΗ βλάβη του μνημείου, αισθητική ή λειτουργική υποβάθμισή του».

Και επισημαίνει: «Πριν περίπου 20 μέρες είδαμε να «φυτρώνει» στη μέση του σταθμού ανάμεσα στα ακυρωτικά μηχανήματα, μέσα στη νύκτα μια κατασκευή από λαμαρίνες για την δημιουργία της καντίνας».

Υπογραμμίζει, ωστόσο: «Πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλεί στους εργαζόμενους, πέρα από το οξύμωρο της πώλησης φαγητού και ποτών σε χώρους όπου απαγορεύεται η κατανάλωσή τους, αυτό που μας προκαλεί αλγεινή αίσθηση είναι η αντιμετώπιση από τους αρμόδιους του υπουργείου πολιτισμού ενός κτηρίου – μνημείου το οποίο αναμέναμε να προστατεύεται λειτουργικά και αισθητικά από τον Αρχαιολογικό νόμο».

«Σε μια εποχή που πωλούνται τα πάντα η εν λόγω παρέμβαση συνιστά τον ορισμό και το όριο της αισθητικής και λειτουργικής υποβάθμισης ενός Μνημείου», καταλήγει η ανακοίνωση ζητώντας την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού…

Πηγη 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια