ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ο Φουρθιώτης εξευτέλισε την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας τις επαφές και τις δοσοληψίες του με το μισό υπουργικό συμβούλιο

 

Ασύστολα ψεύδη αντί απολογίας του Μητσοτάκη για την εγκληματική διαχείριση στην πανδημία, στην πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και στην ακρίβεια

Σε βατερλό για τον πρωθυπουργό εξελίχθηκε η μεγάλη μάχη επί της πρότασης δυσπιστίας, η οποία βεβαίως απορρίφθηκε, εφόσον η Ν.Δ. διαθέτει την αριθμητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Ωστόσο η κυβέρνηση βγήκε από τη διαδικασία αυτή πολιτικά και ηθικά ηττημένη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν έδωσαν καμία απολύτως πειστική απάντηση ούτε για το επιτελικό χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία ούτε για τα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η διπλή κρίση, πανδημίας και ακρίβειας, αλλά -κατά τρόπον ένοχο- ούτε και για τη βρομιά και τη σήψη που αναδίνονται από τις αναρτήσεις του Μένιου Φουρθιώτη και οι οποίες εμπλέκουν τη μισή κυβέρνηση.

Το «Φουρθιώτης-gate» καταπίνει πλέον την κυβέρνηση, η οποία έχει γίνει χλεύη του υπόδικου παρουσιαστή και έχει μετατραπεί σε όμηρό του, ενώ το πιο δυσάρεστο είναι ότι οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. σιωπούν μπροστά στον διασυρμό που αντιμετωπίζει η ιστορική παράταξη της Ν.Δ. Κι ενώ η κυβερνητική ηγεσία για τη στάση της δικαιολογήθηκε ότι τα στοιχεία Φουρθιώτη είναι «προϊόντα υποκλοπής», σε άλλες περιπτώσεις, όπως του Σ. Μυωνή, χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία υποκλοπής για να στήσει ειδικό δικαστήριο. Στο πλαίσιο του αντιπερισπασμού άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε και χθες την υπόθεση Novartis, όπου οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι συνεχείς…

Ο πρωθυπουργός παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το φιάσκο της κακοκαιρίας, το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας. Η συγγνώμη που επανέλαβε και χθες ήταν ακόμη μια φορά χωρίς αντίκρισμα, καθώς δεν ανέφερε ούτε ένα συγκεκριμένο λάθος στο οποίο υπέπεσε. Αίσθηση προκάλεσε η επιχείρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συμψηφίσει την πρόσφατη κακοκαιρία με την τραγωδία στο Μάτι, με χαρακτηριστικότερη όλων τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «εσείς δεν είπατε ποτέ συγγνώμη για τους 120 νεκρούς στο Μάτι και τη Μάνδρα». Οι εγκληματικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο τραγωδίες είναι αδιαμφισβήτητες, ωστόσο, εν προκειμένω, το ζητούμενο ήταν τα πεπραγμένα της τωρινής κυβέρνησης.

Αντί να απολογηθεί για την «Ελπίδα», ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει πως δεν υπάρχουν πρακτικά της προπαρασκευαστικής σύσκεψης, ενώ απέδωσε το φιάσκο της διαχείρισης της κακοκαιρίας στην έλλειψη δεδομένων, λέγοντας πως, εάν είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι τον όγκο χιονιού που θα έπεφτε στο κέντρο «μέρα μεσημέρι», θα είχε κλείσει η πόλη από την Κυριακή το βράδυ. Όσο για την απόφαση να μην καρατομηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Άκη Σκέρτσου πως «η συγγνώμη είναι εφαλτήριο αυτογνωσίας, όταν είναι ειλικρινής και όχι προσχηματική, και είναι πιο σημαντική από την παραίτηση ή μια αντικατάσταση». Πάντως, η προσχηματική δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Χρήστου Στυλιανίδη δεν μπόρεσε να κρυφτεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως «την επόμενη φορά δεν θα λάβει της μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις, θα το ψάξει περισσότερο, όπως οφείλει, γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του».

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας πάντως, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, δεν έκανε καμία απολύτως αυτοκριτική, αποδίδοντας το μπάχαλο στις… ελλείψεις μηχανημάτων και σύγχρονων ραντάρ, ενώ μίλησε και για τη γραφειοκρατία, τις ασαφείς συναρμοδιότητες και την αδυναμία της Πολιτικής Προστασίας να παίρνει κυριαρχικά αποφάσεις. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ωσάν να μην έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 24.000 συνάνθρωποί μας, ενώ δεν έδειξε καμία διάθεση να δώσει εξηγήσεις για την υπερβάλλουσα θνητότητα.

Ουδεμία αυτοκριτική ακόμη μία φορά. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πάντως, απέδωσε τη θνησιμότητα στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στον γερασμένο πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά και στην «παρεχόμενη υπηρεσία». Εντύπωση προκάλεσε και η επίκληση εκ μέρους της κυβέρνησης μη επικαιροποιημένων στοιχείων αναφορικώς με τη θνησιμότητα, καθώς και ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα ανέφεραν διαρκώς πως η Ελλάδα είναι στη 13η θέση από την αρχή της πανδημίας, αποσιωπώντας τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων.

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε, ως αναμενόταν, με τις 156 ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. Απουσίαζε η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο ΓΝΑ. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο τελευταίος, αν και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, σημείωσε: «Δεν είμαι οπορτουνιστής ώστε να συμμαχήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ».

                                       ΠΗΓΗ       

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια